You are currently viewing A sminktetoválásról: Eltávolíthatók-e a pigmentek?

A sminktetoválásról: Eltávolíthatók-e a pigmentek?

A tetoválást, mint az évezredek során mindig, titokzatosság övezi. Tudásunk és ismereteink ugyan jóval nagyobbak és szerteágazóak ezen a téren, mint korábban, mégis sok hit és tévhit alakult ki ezzel kapcsolatban még a kozmetikusok között is.

A kozmetikusok között vannak, akik nem tetoválnak. Egyrészt úgy gondolják, hogy hamarosan túltelítődik a piac, másrészről nem mernek tetoválni, mert a sminktetoválás hosszútávra maradandó változásokat okoz a vendégek bőrében és esztétikai megjelenésében.

Ez valóban igaz, hiszen tetoválással pigmenteket juttatunk a bőrbe, és ha a bazális réteg alá jutatjuk ezt, akkor a pigment minőségétől és egyéb körülményektől függően tényleg több évre tartós smink lesz. Még akkor is, ha a forma vagy a vonalvezetés nem szép és a választott szín egyáltalán nem illik a vendéghez. Tévhit, hogy a tetoválást kozmetikus tökéletesen el tudja tüntetni, ezzel érdemes orvost megkeresni.

Kozmetikusok között vannak, akik különböző folyadékokkal, zselékkel próbálják a pigmentet kiszedni a bőrből, de az igazság az, hogy a kozmetikusok jelenleg csak elfedni tudják más színű pigmenttel az elrontott tetoválást.

 

„Kiszedni”, vagyis a bőrből a pigmentet teljesen eltüntetni, csak speciális lézerrel lehet. Attól függően, hogy milyen színű pigmentet szeretne eltüntetni a vendég, különböző lézergépek alkalmasok rá. Ez azonban bizonyos test felületeken (pl. szemkörnyék) nehezebben megoldható. Vannak azonban olyan kísérletek a jövőre nézve, hogy tökéletesen eltávolítható pigmenteket tudjanak készíteni a gyártók. Ezek megfelelően tartósak és egyben bármikor könnyen eltávolíthatóak lesznek a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?